Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για την Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου

Σε συνέχεια όσων είχαν προταθεί από εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων, επιστημονικούς συλλόγους και εμπειρογνώμονες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην ειδική συνεδρίαση για τον Κορινθιακό Κόλπο (15/06/2017), και ανταποκρινόμενη άμεσα η κυβέρνηση στην ανάγκη προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου
, με στόχο την διατήρηση της βιοποικιλότητας, την λήψη μέτρων για την μείωση της ρύπανσης και της μόλυνσης, και την αναστροφή της υπεραλίευσης προς όφελος των οικονομικών, των περιβαλλοντικών και των μελλοντικών συμφερόντων των πολιτών της περιοχής, ανακοίνωσε σειρά συναφών μέτρων και πρωτοβουλιών.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή και την σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλου, ανακοίνωσε ότι εντός του Αυγούστου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των  Υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης η ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο  Προστατευόμενων  Περιοχών  NATURA 2000.
Όπως τόνισε ο υπουργός «Ο Κορινθιακός Κόλπος από τον άξονα Ψαθόπυργου - Ναυπάκτου έως τον Ισθμό, έχει σημαντικό οικολογικό απόθεμα, βιοτόπους και προστατευόμενα είδη, που τεκμηριώνουν απόλυτα την ένταξή του στις προστατευόμενες περιοχές.»
Επίσης ο Υπουργός προανήγγειλε την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Προστατευμένης Περιοχής, η ίδρυση του οποίου θα ενταχθεί στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις προστατευμένες περιοχές που θα συζητηθεί εως το τέλος του έτους.
Για την άμεση αντιμετώπιση της κατεπείγουσας κατάστασης και του προβλήματος στον Κορινθιακό Κόλπο με την εμφάνιση υπερπληθυσμού μεδουσών, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μ. Θελερίτη, Γ. Τσόγκας και Γ. Ψυχογιός, κατέθεσαν εχθές (1/8/17) τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, με την οποία προβλέπεται η προσωρινή τοποθέτηση «προστατευτικών διχτύων» (πλωτών φραγμάτων χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), κατ' εξαίρεση και εκ μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων ή των φορέων των λιμανιών της περιοχής. Στόχος είναι αφενός η προστασία των λουόμενων και παραθεριστών, και αφετέρου η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της μείωσης των τουριστών και του κύκλου εργασιών τους (https://left.gr/news/tropologia-voyleyton-toy-syriza-gia-hrisi-prostateytikon-dihtyon-ston-korinthiako-me-skopo-tin)
Όπως τονίστηκε και από τον Υπουργό, η πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών αποτελεί οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή, τη θερμοκρασία των θαλασσών και τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά και την υπεραλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση. Επιδρά όμως σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα των περιοχών που πλήττονται και πρέπει να αντιμετωπιστεί και με μεσοπρόθεσμα και με μακροπρόθεσμα μέτρα.
Με δεδομένο ότι η προστασία του Κορινθιακού Κόλπου συνιστά ένα μακροχρόνιο και εξαιρετικά απαιτητικό ζήτημα με το οποίο οφείλει να ασχοληθεί η πολιτεία σε συστηματική και ολοκληρωμένη βάση, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και προβλημάτων και παράλληλα σχεδιάζει μέτρα και εργάζεται για την περιβαλλοντική προστασία και αειφορία της ευρύτερης περιοχής.
Γραφείο τύπου
βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μ. Θελερίτη
 2 Αυγούστου 2017Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου