Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Δείτε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή
Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».
Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση
Διαβάστε τον πίνακα τροποποιούμενων διατάξεων
Διαβάστε το πολυνομοσχέδιο
Διαβάστε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Διαβάστε την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους
Διαβάστε την ειδική έκθεση για το πολυνομοσχέδιο
Διαβάστε την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης

Τι περιλαμβάνει

Στο κείμενο περιέχονται οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο που ζητεί το ΔΝΤ ώστε να μπει στο πρόγραμμα, ενώ περιλαμβάνεται και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Επ΄ αυτού τα βασικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν χθες… δια της πλαγίας. Η έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου αποκάλυψε ότι ο πήχης για την ανάπτυξη φέτος περιορίστηκε στο 1,8% του ΑΕΠ, ενώ η πρόβλεψη για το διάστημα 2017-2021  περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, κείμενο προβλέπει ότι από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο. Ενώ από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.
Σημειώνεται ότι στο κείμενο επιβεβαιώνονται οι εξοντωτικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι (δικηγόροι,αγρότες, έμποροι, μηχανικοί κ.α) ο υπολογισμός των οποίων σύμφωνα με τα νέα δοδομένα θα γίνεται στη βάση του μικτού καθαρού εισοδήματος, πριν την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών.
Μετά από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα ακολουήσει συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, ενώ εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου