Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ για «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα»
Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα θέτει από σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, σε εφαρμογή το ΚΕΕΛΠΝΟ με στόχο την αντιμετώπιση του καπνίσματος στα νοσοκομεία. Με σύνθημα «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα», το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας» και στα νοσοκομεία που θα καταφέρουν να μείνουν «ελεύθερα καπνού» στο τέλος του έτους θα απονεμηθεί ειδική τιμητική πλακέτα.
Όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καπνός σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Στα βιομηχανοποιημένα κράτη, εκτιμάται ότι προκαλεί πάνω από το 90% των πνευμονικών καρκίνων στους άντρες και περίπου το 70% στις γυναίκες ενώ στο κάπνισμα αποδίδεται το 22% όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για το λόγο αυτό
, ο έλεγχος των προϊόντων καπνού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ατζέντας του ΟΗΕ και των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την υλοποίηση του ειδικότερου στόχου για την υγεία, που αφορά μείωση κατά το 1/3 παγκοσμίως έως το 2030, των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνοι,χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).
Παρόλα αυτά στην Ελλάδα η νομοθεσία κατά του καπνίσματος δεν εφαρμόζεται ή παραβιάζεται ακόμα και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας από τους ίδιους τους λειτουργούς της υγείας.
«Κι όμως, είναι οι επαγγελματίες υγείας εκείνοι που οφείλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για νοσοκομεία ελεύθερα καπνού αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος στους κόλπους της ευρύτερης κοινωνίας», υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Στο πλαίσιο λοιπόν μιας ολοκληρωμένης προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος και βελτίωσης των ποσοστών της αποτρέψιμης θνησιμότητας και θνητότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινά την υλοποίηση προγράμματος αντιμετώπισης του καπνίσματος στα Νοσοκομεία σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και την Ιατρική Σχολή Πατρών.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα», το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017, ξεκινά σήμερα από την Πάτρα και συγκεκριμένα από το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως ενημερωτικές/εκπαιδευτικές ημερίδες, διανομή ενημερωτικού υλικού (αφίσες/φυλλάδια) και λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1142 για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και τη λήψη καταγγελιών αναφορικά με την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο χώρο του νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου