Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Πανεπιστήμιο SOUTHAMPTON Το 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ σε ……Μικρο - Νανο – διατάξεις στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας με τον καθηγητή Θέμη Προδρομάκη.


.

 

Μετά την απόλυτα επιτυχή ημερίδα – Διάλεξη,  του προσκεκλημένου από το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου, Καθηγητή,  Ακαδημαϊκού και μεγάλου  Αστροφυσικού της NASA Σταμάτη Κριμιζή στην Κόρινθο, το σχολείο μας δέχθηκε Πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο του  Southampton, για να συμμετέχει σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο μικρο-νανο-Τεχνολογίας στο ξενοδοχείο Αathenaeum Intercontinental Athens. Στη συνέχεια επίκειται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας  άφιξης στην Κόρινθο Ανώτατου φυσικού και 2ου στην Ιεραρχία του CERN, για να απευθυνθεί και να παρουσιάσει στους μαθητές του σχολείου μας,  το ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στην Ευρώπη, του μεγαλύτερου Κέντρου Σωματιδιακής Φυσικής στον κόσμο!

 Δυό λόγια για το Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Southampton, κ. ΠΡΟΔΡΟΜΑΚΗ ΘΕΜΗ και την επιστημονική του ομάδα:
Ο Αιγιώτης αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Southampton, και πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου αλλά και επί σειρά ετών συνεργάτης του μεγάλου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ, Θέμης Προδρομάκης καθώς και άλλοι επιστήμονες - μέλη της ομάδας του, που βρίσκονταν  την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αθήνα,  στο Intercontinental Athens,  στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσαν, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental Athens,  προσκάλεσαν το σχολείο μας να συμμετέχει με ομάδα 40 μαθητών και 6 καθηγητών σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες μικρο – και νανοτεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό,(φόρμες, γάντια, μάσκες),  έλαβαν μέρος σε πρακτικές δραστηριότητες (hands-on activities) που σχετίζονται με την τεχνολογία κατασκευής μικρο- και νανο-διατάξεων. Ο ενθουσιασμός των μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους, ήταν μεγάλος.
Ο στόχος του κ. Προδρομάκη όπως δήλωσε:
– “Θέλουμε να εμφυσήσουμε στη νέα γενιά τον ενθουσιασμό για την επιστήμη και την τεχνολογία, δίνοντάς τους ταυτόχρονα κίνητρο να επιλέξουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία που απαιτεί ανώτερες και ανώτατες σπουδές.”. 
Οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο στόχος του εξαίρετου Αιγιώτη καθηγητή Θέμη Προδρομάκη και της καταπληκτικής επιστημονικής ομάδας που διαθέτει και συνεργάζεται,  επετεύχθη στο ακέραιο. Ήταν ομολογουμένως για τα παιδιά μας, μια εμπειρία ζωής που τους πρόσφερε πλούσια ερεθίσματα και τους έδωσε πολλαπλά κίνητρα!
Τέτοιοι λαμπροί επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό,  μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι σαν Έλληνες και αποτελούν ελπίδα και ανάσα ζωής για εμάς, που βιώνουμε εδώ στην πατρίδα μας μια παρατεταμένη δοκιμασία και κρίση.
Να σημειώσουμε ότι το Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τις πλέον προηγμένες εγκαταστάσεις καθαρού χώρου (clear area) στην Ευρώπη (Κέντρο ανάπτυξης νανοδιατάξεων, Nanofabrication Centre) http://www.ecs.soton.ac.uk/research/facilities
Στο κέντρο αυτό υλοποιούνται ερευνητικές δραστηριότητες που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των μικροσυστημάτων και νανοδιατάξεων με άμεση εφαρμογή σε συστήματα ηλεκτρονικών, νανοτεχνολογίας καθώς και βιο-εφαρμογών.
Για το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου
Χρήστος Ρουμελιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου