Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Εξάρθρωση οργανώσεων που διακινούσαν ναρκωτικά προς χώρες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης


Εξάρθρωση οργανώσεων που διακινούσαν ναρκωτικά προς χώρες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης


Ένα ακόμη καίριο χτύπημα στα κυκλώματα ναρκωτικών πέτυχε σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση η Υποδιεύθυνση Δίωξης της Ασφάλειας Αττικής, η οποία κατάφερε να εξαρθρώσει δύο μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην οργάνωση και μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, ειδικότερα κατεργασμένης κάνναβης «σοκολάτα» και κοκαΐνης, από και προς χώρες της Δυτικής και της Βορείου Ευρώπης.

Η μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών πραγματοποιούνταν με τη χρήση φορτηγών διεθνών μεταφορών, ειδικά μετασκευασμένων με χώρους απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα, την Κεφαλονιά και το Μάλμε της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβαν μέρος αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλληνίας, καθώς και τελωνειακοί υπάλληλοι των Αρχών της Σουηδίας. Οι δράστες είναι ηλικίας 37, 32 και 45 ετών, ενώ συνελήφθησαν στην Αθήνα, την Κεφαλονιά και τη Σουηδία, αντίστοιχα. Όσον αφορά στον 45χρονο έπεσε στη «φάκα» της αστυνομίας στο συνοριακό σταθμό Όρεσουντ στο Μάλμε, ως οδηγός φορτηγού διεθνών μεταφορών, το οποίο μετέφερε μέσα σε ειδική κρύπτη, 47 κιλά κατεργασμένης κάνναβης "σοκολάτα" και 3 κιλά κοκαΐνης, που είχαν φορτωθεί από την Ολλανδία με τελικό προορισμό τη Νορβηγία.

Παράλληλα, συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι πέντε Έλληνες, έγκλειστοι σε φυλακές της Ελλάδας, ηλικίας 37, 47, 48, 49 και 51 ετών, ενώ αναζητούνται ως μέλη της οργάνωσης ένας 26χρονος Αλβανός και δύο ακόμη Έλληνες, 35 και 44 ετών.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2017 με σκοπό τη μεταφορά και διαμετακόμιση των ναρκωτικών, μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Για τη μεταφορά των ναρκωτικών, χρησιμοποιούσαν φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, στα οποία είχαν κατασκευάσει ειδικές κρύπτες. Αρχηγικό μέλος ήταν ο 47χρονος έγκλειστος, ο οποίος έδινε κατευθυντήριες εντολές στον 37χρονο συλληφθέντα. Ο τελευταίος συντόνιζε όλη την διαδικασία της μεταφοράς και την αποστολή των χρημάτων στα μέλη της οργάνωσης. Ταυτόχρονα, υπεύθυνος για την παραλαβή των ναρκωτικών και την παράδοσή τους στους διανομείς της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, ήταν ο 26χρονος Αλβανός.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση ήταν επιφορτισμένη, κυρίως με τη μεταφορά και διαμετακόμιση των ναρκωτικών, ενώ συγκροτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Αρχηγικό μέλος ήταν ο 44χρονος, ο οποίος μετά από επικοινωνία με τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, κατηύθυνε μέσω του 51χρονου έγκλειστου, τη μεταφορά των ναρκωτικών. Επιπλέον, ο 37χρονος παρείχε τα φορτηγά για τις μεταφορές, ενώ τον ρόλο της μεταφοράς είχαν αναλάβει ο 32χρονος και ο 45χρονος, που συνελήφθησαν, καθώς και ο 35χρονος, ο 48χρονος και ο 49χρονος, οι οποίοι είναι έγκλειστοι. Οι τρεις τελευταίοι είχαν συλληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2017, στην Ηγουμενίτσα.

Από τις συνολικές έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης "σοκολάτα" βάρους 47 κιλών, κοκαΐνη βάρους 3 κιλών, δύο φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών και τρεις συσκευές τηλεφώνου. Σημειώνεται, επίσης, ότι για την αποδόμηση των εγκληματικών κυκλωμάτων, την ανεύρεση και κατάσχεση των ναρκωτικών, καθώς και των εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων, συνεργάστηκαν με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, οι Αρχές της Ολλανδίας, Γερμανίας, Νορβηγίας και Σουηδίας, καθώς και οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας μας. Οι δύο συλληφθέντες, στην Ελλάδα, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου