Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Κων/νος Χ. Παυλάκος....Η ανυπαρξία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής, άφησε τον αγροτικό τομέα της Χώρας μας στην τύχη του και στην σημερινή κατάντια του

Αποτέλεσμα εικόνας για αγρότες
 
Η ανυπαρξία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής, άφησε τον αγροτικό τομέα της Χώρας μας στην τύχη του και στην σημερινή κατάντια του, η οποία επιδεινώνεται από τα φορολογικά και άλλα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια του Γ΄ Μνημονίου.
Ένα μεγάλο δόλωμα ήταν οι αγροτικές επιδοτήσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με σκοπό να ελέγξουν τον αγροτικό τομέα αλλά και για την εξασφάλιση ψήφων. Αλλά όλα αυτά μόνο εις βάρος των παραγωγών λειτούργησαν.
Οι ποσοστώσεις, η «απόσυρση», οι περιορισμοί στην παραγωγή αλλά και οι απαγορεύσεις, οι κατάργηση των δασμών, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, οι εμπορικές συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης – Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η αποσύνδεση από την παραγωγή κτλ, οδήγησαν στην απαξίωση της παραγωγής σαν ποσότητα, ποιότητα, στο αγροτικό επάγγελμα και εν τέλει στην ερήμωση της υπαίθρου. Αυτό σε συνδυασμό με την καταστροφή της οποιαδήποτε εναπομείνουσας βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας έβαλε ταφόπλακα στην πρωτογενή παραγωγή μας. Δόθηκαν οι άδειες καπνού για να εισάγουμε καπνά; Έκλεισαν τα εργοστάσια Ζάχαρης για να εισάγουμε ζάχαρη; Απαγορεύονται οι φυτεύσεις αμπελιών! κ.ο.κ.
Η πλήρης απελευθέρωση των αγορών, δεν καταλάβαμε ότι συμφέρει αυτούς που έχουν υψηλής προστιθέμενης αξίας εξαγώγιμα προϊόντα! Αυτά τα προϊόντα είναι συνήθως βιομηχανικά και υψηλής τεχνολογίας! Άρα σύμφερε η πλήρης κατάργηση των δασμών, το ενιαίο νόμισμα κτλ., τις Χώρες που μπορούν να αγοράσουν αγροτικά προϊόντα φθηνά και χωρίς να επωμίζονται τους βιολογικούς κινδύνους της Γεωργίας, εξάγοντας τα δικά τους βιομηχανικά προϊόντα, που ρυθμίζοντας και τις τιμές τους σε ένα ολιγοπωλιακό περιβάλλον δίνουν πλεόνασμα στην οικονομία τους!
Έτσι δεν μπορείς π.χ. ούτε υποτίμηση να κάνεις στο νόμισμά σου, αυξάνοντας τις εξαγωγές σου, τον τουρισμό σου, ούτε και δασμούς να επιβάλλεις σε καμία χώρα και σε κανένα προϊόν! Θα μπορούσαμε π.χ. να άρουμε το δασμό σε ένα προϊόν μόνο λόγω έλλειψης της εγχώριας παραγωγής. Οι ανταγωνίστριες χώρες με ομοειδή προϊόντα τα παράγουν χρόνια και όχι τώρα απότομα για πρώτη φορά! Η Τουρκία από πριν είχε σταφύλια, η Αίγυπτος πατάτα κ.ο.κ. Απλά παλαιότερα υπήρχαν οι δασμοί και δεν έρχονταν ποτέ τα προϊόντα τους φθηνότερα από τα δικά μας στην εγχώρια αγορά! 
…Το γνώριζαν αυτό οι εκάστοτε κυβερνώντες των τελευταίων δεκαετιών;! …πολύ φοβούμαστε πως ναι! …Αλλά δεν είναι τώρα αυτό το ζητούμενο, το θέμα είναι τι μάχες έκαναν για «οικονομικά ανταλλάγματα» από τους «εταίρους» και κυρίως γιατί άφησαν να καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας με οδοστρωτήρες πολλές φορές τους αγροτοπατέρες και τον άκρατο συνδικαλισμό!
…Έτσι φτάσαμε σήμερα να μιλάμε ότι τα Ελληνικά προϊόντα είναι «μη ανταγωνιστικά!» …Σαφώς και δεν μπορούμε (τουλάχιστον προς το παρόν) να ανταγωνιστούμε στην τιμή πώλησης την πατάτα από την Αίγυπτο, την σταφίδα από την Τουρκία κ.ο.κ., αφού έχουμε πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής!
...Ειλικρινά λυπάμαι γι’ αυτό το επάγγελμα;! που λέγεται πολιτικός στην Ελλάδα, είναι το πιο «κλειστό» και με «κληρονομικά» χαρακτηριστικά!
 
Σημείωση: Υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν επιδοτηθεί καθόλου έως σήμερα και δεν είναι λίγοι! Και μέχρι προ κρίσης –τουλάχιστον- κατάφερναν να επιβιώνουν! Αυτό οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: Πρώτον να δείξουν τον δρόμο στους υπόλοιπους, και δεύτερον, την καταστροφή τελικά του αγροτικού τομέα που έκαναν μακροπρόθεσμα οι επιδοτήσεις, ειδικά με τον τρόπο που εφαρμόστηκαν στην Χώρα μας!
 
Κων/νος Χ. Παυλάκος
Αγρότης (ακόμα)
Πτυχιούχος των Σχολών
Γεωπονίας, Διοίκησης & Οικονομίας ΑΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου