Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Επίτιμος δημότης Ξυλοκάστρου ο Προκόπης Παυλόπουλος
Στο Ξυλόκαστρο βρίσκεται ο ΠτΔ όπου αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη.
Στον ρόλο και στην αποστολή της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Ηλία Ανδρικόπουλο, στην διάρκεια τελετής αναγόρευσής του, ως επίτιμο δημότη
, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο, «Αγγελος Σικελιανός».
Όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «παίρνοντας σήμερα στις θεσμικές και πολιτικές μου «αποσκευές» τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου δημότη Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, επιτρέψατέ μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα συγκρατήσω, στο διηνεκές, όλα εκείνα τα διδάγματα αλλά και τα συνακόλουθα συμπεράσματα, τα οποία αναδεικνύει ευγλώττως η μακρά ιστορική και πολιτισμική παράδοση του δήμου σας».
Επίσης, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο τόνισε ότι «σ’ αυτούς του δύσκολους καιρούς -ιδίως δε σ’ αυτούς- συνεχίστε να θωρακίζετε την ιστορία και το μέλλον του δήμου σας».
Μάλιστα, όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτή, είναι η πιο σπουδαία αποστολή εκείνων που διαχειρίζονται τις τύχες της τοπικής αυτοδιοίκησης» και πρόσθεσε:
«Σ’ αυτήν την αποστολή θα είμαι στο πλευρό σας. Κι αυτό όχι μόνον για λόγους συναισθηματικούς, οι οποίοι ούτως ή άλλως εμπνέουν όποιον επισκέπτεται τον δήμο σας, αλλά και για τους λόγους που, όπως διευκρίνισα ευθύς εξ αρχής, απορρέουν από την ανακήρυξή μου σ’ επίτιμο δημότη του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης».
Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του Ξυλοκάστρου, τονίζοντας ότι «αναδίδει μία έντονη, κυριολεκτικώς ιστορική, θρησκευτική πνευματικότητα, με κυρίαρχο το «άρωμα» της Ορθοδοξίας».
Ακόμη, ανέφερε ότι «το ανθρωπογενές περιβάλλον του Ξυλοκάστρου θεμελιώνει και συντηρεί αδιακόπως την εμβληματική συμβολή του στην σύγχρονη πολιτισμική μας παράδοση, όπως το παραθαλάσσιο αρχοντικό των Νοταράδων, η οικογένεια των οποίων, μας κληροδότησε το εκκλησιαστικό ανάστημα του Αγίου Γερασίμου».
Επίσης πρόσθεσε «την εξοχική κατοικία, με ψήγματα ετεροχρονισμένης, οπωσδήποτε βεβαίως, αναγέννησης, του ‘Αγγελου Σικελιανού και της συζύγου του, της Εύας Πάλμερ, η οποία ως σήμερα, ελπίζω δε και στο μέλλον, λειτουργεί ως πολιτιστικός «θυρεός» του Ξυλοκάστρου».
Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και το σπίτι της οικογένειας Καρυωτάκη, λέγοντας πως, «οφείλω να τονίσω ότι θα ήταν πραγματικά κρίμα, η πολεοδομική γραφειοκρατία να σβήσει στο Ξυλόκαστρο τις οικιστικές ρίζες του ποιητή των «Ελεγείων και Σατίρων»», και όχι μόνον».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέληξε τονίζοντας: «Από την πλευρά μου θα είμαι ένθερμος συμπαραστάτης και αρωγός στο εγχείρημα οριστικής διάσωσής τους. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τούτο: Τα σπίτια, μεγάλα ή μικρά, πολυτελή ή ταπεινά, στεγάζουν και συντηρούν με τον καλύτερο τρόπο τις μνήμες».
Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σημερινή του επίσκεψη στο Ξυλόκαστρο, στην συνέχεια απευθυνόμενος προς τον Προκόπη Παυλόπουλο είπε ότι «είστε ο πρώτος επίτιμος δημότης του Καλλικρατικού δήμου» και του παρέδωσε το συμβολικό κλειδί τη πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου