Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣΑποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣΠραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27/11/2016, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, η δεύτερη σύσκεψη των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση εκ μέρους της ορισθείσας επιτροπής σχετικά με την πρόοδο των ενεργειών της Περιφέρειας  Πελοποννήσου και της Περιφερειακής
Ενότητας Λακωνίας κατά τους τελευταίους εννέα μήνες που μεσολάβησαν από την 1η σύσκεψη των φορέων τον Φεβρουάριο του 2016, αναφορικά με την μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός, ο οποίος, αφού με την σειρά του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους,  διατύπωσε τις προτεινόμενες ενέργειες εκ μέρους των φορέων για την προώθηση του θέματος. Συγκεκριμένα ο κ. Ροϊνός πρότεινε:
1.    Να εκδοθεί δελτίο τύπου για την 2η συνάντηση των φορέων της 27-11-2016 και πραγματοποίηση και συνέντευξης τύπου, όπου θα αναπτυχθεί  το σύνολο των επικείμενων πρωτοβουλιών των φορέων μέχρις ότου εκδοθούν οι αποφάσεις για ένταξη σε πλαίσιο χρηματοδότησης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και των μελετών του έργου του Μουσείου.
2.    Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πραγματοποίηση συνάντησης-σύσκεψης με την παρουσία των θεσμικών παραγόντων του Νομού μας και υποβολή των  αιτημάτων μας σχετικά με τον φορέα που τελικά θα προωθήσει το θέμα του Μουσείου.
3.    Διοργάνωση συναντήσεων στους δήμους του Νομού μας με σκοπό την ενημέρωση των θεσμικών και των  συλλογικών φορέων
4.    Διοργάνωση συνάντησης στην Αθήνα με συλλογικούς φορείς Σπαρτιατών και Λακώνων καθώς και με προσωπικότητες που κατάγονται από την Σπάρτη και την Λακωνία προκειμένου να τους ενημερώσουμε και να τους ενεργοποιήσουμε,  ώστε να ασκήσουν και αυτοί την δική τους πίεση.
5.    Δελτίο τύπου σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και σε συντάκτες του πολιτιστικού ρεπορτάζ των κεντρικών μέσων ενημέρωσης και πιθανόν και άλλες συνεντεύξεις τύπου για την ευαισθητοποίηση του κοινού.
6.    Ανάδειξη του θέματος στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
7.    Ίδρυση φορέα για την συστηματοποίηση της προσπάθειας με την συμμετοχή  όλων, όσοι μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Ο προτεινόμενος φορέας δεν αποσκοπεί να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν, αλλά μόνον με μία νομική υπόσταση μπορούμε να προσεγγίσουμε όλους εκείνους τους Σπαρτιάτες και Λάκωνες, τους φίλους της Σπάρτης, τους κυβερνητικούς παράγοντες , αλλά και τους θεσμικούς φορείς που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του ονείρου. Για το θέμα αυτό και εφ’ όσον προετοιμαστούμε σωστά, ζητώντας και την βοήθεια έμπειρων προσωπικοτήτων που ασχολούνται με τον τομέα του πολιτισμού, θεωρούμε ότι  πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια άλλη ειδική σύσκεψη στην οποία θα συζητηθεί αποκλειστικά και μόνον το θέμα της σύστασης του φορέα και θα κληθούν να συμμετέχουν και πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο φορέας που προτείνουμε να ιδρυθεί, θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την προώθηση και παρακολούθηση του θέματος του  Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Στους σκοπούς του θα είναι να ενεργοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει κάθε δύναμη που μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να αναζητήσει χορηγούς και επενδυτές, αν αυτό θεωρηθεί ως η  ενδεδειγμένη λύση.
Εφ’ όσον συμφωνήσουμε στην ίδρυση ενός τέτοιου φορέα,  θα πρέπει να ετοιμάσουμε το καταστατικό του φορέα και να συγκαλέσουμε εντός του Ιανουαρίου του 2017 την σύσκεψη για την συζήτηση και την έγκριση του καταστατικού. Στο μεταξύ θα σταλεί το καταστατικό για διαβούλευση με τους φορείς έτσι ώστε στην συνάντηση του Ιανουαρίου να υπάρχει και εξουσιοδότηση της υπογραφής του καταστατικού.
Μετά και την ενημέρωση των εκπροσώπων των φορέων, ο κ. Δαβάκης κατέθεσε την ερώτηση που απεύθυνε προς τον υπουργό πολιτισμού καθώς και την απάντηση που έλαβε, τα οποία θα δοθούν εντός ολίγων ημερών στην δημοσιότητα.  Τέλος με τις θετικές τοποθετήσεις του κ. Φούρκα, του κ. Ματάλα και της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των φορέων που παρευρέθηκαν, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια εκ μέρους των φορέων για την σύσταση του προτεινόμενου φορέα για το Μουσείο. Η συζήτηση εστράφη και στις δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου του Μουσείου στο σύνολό του και συμφωνήθηκε  ότι επιβάλλεται η σύσταση φορέα για την προσέγγιση χορηγών και επενδυτών, όπως έχει γίνει και με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο έχει καταφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο με χρηματοδοτήσεις χορηγών κατά κύριο λόγο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου