Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Με τη μέθοδο PROFKRAAK έκλεβαν χρήματα από ΑΤΜ τραπεζών


Με τη μέθοδο PROFKRAAK έκλεβαν χρήματα από ΑΤΜ τραπεζών


Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από ΑΤΜ τραπεζών με την πρόκληση έκρηξης (γνωστή ως μέθοδος PROFKRAAK) στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της χώρας

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, τέσσερις υπήκοοι Μολδαβίας, ηλικίας 26, 31, 33 και 47 ετών, μέλη της σπείρας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράβαση των νόμων περί εκρηκτικών υλών και περί όπλων.

Ειδικότερα οι δράστες εντοπίστηκαν πρωινές ώρες της 14-10-2016 στο Παλαιό Φάληρο, ύστερα από αναζητήσεις αστυνομικών της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ) σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Παλαιού Φαλήρου, να κινούνται ύποπτα με ΙΧΕ αυτοκίνητο, γύρω από σημεία που βρίσκονται εγκατεστημένα ΑΤΜ.

Ύστερα από έλεγχο στο εσωτερικό του οχήματος, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, δύο πυροκροτητές, καλώδια συνολικού μήκους σαράντα μέτρων, μπαταρία με αυτοσχέδια κατασκευή με καλωδίωση και πρίζα και πλήθος διαρρηκτικών και αυτοσχέδιων εργαλείων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, το οποίο είχε συστήσει ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και την σύλληψη των μελών της παραπάνω σπείρας, οι δράστες αρχικά εντόπιζαν μηχανήματα ΑΤΜ τα οποία είτε βρίσκονταν εγκατεστημένα σε Υποκαταστήματα Τραπεζών σε απομακρυσμένα σημεία είτε ήταν εγκατεστημένα εκτός Τραπεζών σε πλατείες, βενζινάδικα, super market κλπ σημεία στα οποία δεν υπάρχουν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης.

Στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένων διαρρηκτικών εργαλείων, άνοιγαν οπή στην πρόσοψη του μηχανήματος. Μέσω αυτής εισήγαγαν ελαστικούς σωλήνες με τους οποίους διοχέτευαν εύφλεκτα αέρια από φιάλες στο εσωτερικό του μηχανήματος, τα οποία πυροδοτούσαν με σκοπό την πρόκληση έκρηξης. Με την μέθοδο αυτή (γνωστή ως PROFKRAAK ) διάνοιγαν το μηχάνημα και αφαιρούσαν τις κασετίνες που περιείχαν τα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον χαρακτηριστικό της δράσης τους, ήταν το γεγονός ότι εισέρχονταν στη χώρα μας από την Βουλγαρία, λίγο πριν την διάπραξη της κλοπής και εξέρχονταν αμέσως μετά, προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου